Nuoret
"Mutta minähän olen liian nuori ollakseni alkoholisti!"
Näin useimmat meistä sanoivat itselleen silloin, kun aloimme epäillä, että juomisessamme saattoi olla jotain pielessä. Arvelimme, että parhaimmassa tapauksessa alkoholismi oli vain paha tapa. Pahimmassa tapauksessa se oli merkki heikosta luonteesta. Kummassakin tapauksessa yhdistimme sen keski-ikäisiin tai vanhoihin ihmisiin. Unohdimme erään yksinkertaisen tosiasian: Alkoholismi on sairaus. Kuten useimmat muutkin sairaudet -sydäntaudit, tuberkuloosi, syöpä – se voi ilmaantua ihmiseen missä iässä tahansa.
Alkoholismi kehittyy eri tavalla eri ihmisissä. Monet meistä - sen voimme nähdä nyt – ovat olleet alkoholisteja siitä hetkestä alkaen, kun otimme ensimmäisen ryypyn.
Ei juomien maku - ei maltaiden, rypäleiden tai viljankaan, ei myöskään helmeily tai veden osuus synnytä ongelmaa. Ei, se on alkoholi, joka aiheuttaa meille vaikeuksia.
Ei ole väliä, kuinka paljon tai kuinka vähän juomme. Tärkein kysymys on: Mitä juomisemme meille aiheuttaa? Mitä se vaikuttaa elämäämme?
Muistin menetys on harvoin normaali ilmiö tavallisesta juomisesta. Ne katsotaan yleensä alkoholismin oireiksi. Yritys hallita juomistamme on jo itsessään vaaran merkki. Me yritämme hallita sitä, koska terve järkemme kuiskaa meille: "Varo vaara!"
Alkoholismi on etenevä sairaus. Niin kauan, kun alkoholisti jatkaa juomistaan, sairaus pahenee.
Alkoholismiin ei tunneta mitään parannuskeinoa. Alettuamme kerran juoda alkoholistisesti, emme voi koskaan olla varmoja, kuinka seuraava ryyppy vaikuttaa meihin. Meitä ei voida parantaa, mutta voimme toipua. Kun vain päätämme, että olemme saaneet tarpeeksi, voimme pysäyttää taudin kulun oppimalla, kuinka voimme lopettaa juomisen.
Sangen harvat meistä tietävät tarkalleen, kuka tai mikä on syynämme alkoholismiimme. Tiedämme kuitenkin tarkalleen, kuka on velvollinen tekemään jotain asialle. Jos haluamme lopettaa juomisen, kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestamme. Tehtävä kuuluu meille itsellemme. Tässä asiassa voimme ottaa vastuun aivan kuin hekin, joita laki nimittää täysi-ikäisiksi.
AA:ssa emme vanno lopettavamme juomista ikuisiksi ajoiksi. Emme hyppää kyytiin kuudeksi kuukaudeksi. Emme tee juhlallista lupausta vuodeksi. Olemme vain ryyppäämättä päivän kerrallaan. Tänään. Nyt.
Juurin tämä hetki on meidän oma erikoisaikamme. Meidän ei tarvitse etsiä nuoruutta pullosta. Meillä on nuoruus todellisuudessa. Me haluamme nauttia siitä vapaudessa.
AA:ssa löydämme enemmän todellista vapautta kuin mitä ennen olimme tienneet olevankaan. Olemme murtautuneet ulos alkoholismin synkästä vankilasta, joka ennen sulki meidät sisäänsä. Nyt olemme vapaita havaitsemaan, keitä me olemme, minkälaisiksi haluamme tulla, millaisia meidän oli tarkoitus olla.
Kysymyksiä nuorille
Alkoholismi on kova ja hankala sana
Alkoholismi on sairaus, johon kuka tahansa voi sairastua. Kukaan ei ole liian nuori tai liian vanha, etteikö hänellä voisi olla vaikeuksia viinan kanssa. Nuori, vanha, rikas, köyhä - koulutukseen tai yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. On aivan sama, kuinka kauan tai mitä olet juonut. Vain se merkitsee, millä tavoin juominen vaikuttaa sinuun.
Olemme laatineet nämä kaksitoista kysymystä auttaaksemme sinua päättelemään, onko sinulla mahdollisesti alkoholiongelma.
Missä kulkee raja tavallisen juomisen ja alkoholiongelman välillä?
12 yksinkertaista kysymystä, joita voit käyttää juomatapasi arviointiin:
1. Juotko sen vuoksi, että sinulla on ongelmia?
2. Juotko kun suutut muihin ystäviisi tai vanhempiisi?
3. Juotko usein yksin?
4. Onko todistuksesi huonontunut? Lyötkö laimin työsi?
5. Yritätkö toisinaan lopettaa juomisesi – ja epäonnistut?
6. Oletko aloittanut juomisesi aamulla ennen kouluun tai työhön menoa?
7. Juotko kuin joisit kovaan janoon?
8. Oletko koskaan menettänyt muistiasi juodessasi?
9. Vältätkö kertomasta koko totuutta juomisestasi?
10. Oletko joutunut vaikeuksiin juomisesi vuoksi?
11. Tuletko usein juovuksiin, vaikka olit ajatellut ottaa vain vähän?
12. Tunnetko olevasi vahva ja suuri, kun kykenet juomaan paljon?
Jos vastaat kyllä yhteenkin näistä kysymyksistä, sinun tulisi ehkä vakavasti miettiä, mitä alkoholi on aiheuttamassa sinulle. Jos tarvitset apua tai haluat vain puhua jonkun kanssa juomisestasi, soita AA:n auttavaan puhelimeen.